torsdag, december 14, 2006

10 positiva tankar från UN Studio

1. Arkitekten som koordinator och nätverkande expert har ersatt byggmästaren i byggandet av publika byggnader. En grundläggande kunskap om de globala, postindustriella och starkt urbana platser som numer är aktuella är minst lika viktigt som kunskap om den lokala situationen.

2. Modernismens rigida dogmer är ifrågasatta. Vi har utnyttjat vår kunskap om tid och rum för att utöka vårt förstående för strukturer, krafter och organisationer.

3. Innovation finns! Inser man att nytänkande bara uppstår när flera människor, vägledda av subliminalt kommunicerade signaler, samtidigt tänker samma tanke och rör sig åt samma håll får man möjligheten att frigöra sig från sitt varumärke.

4. Arkitekter åldras med värdighet. Tiden går fort medan du utvecklar ditt tema men precis som för filosoferna har många av våra bästa vänner varit döda i 2000 år.

5a: Tack gode gud att arkitektur inte är konst. Arkitekter har inte lika många självpåtvingade regler som konstnärer. Det faktum att vi har en klient med krav på användbarhet ekonomi och konstruktion gör allt så mycket lättare.

5b: Tack gode gud att arkitektur är konst. Eller åtminstone nästan. Arkitektur är ett mellanting av konst och en flygplats. Vi behöver utveckla ett sätt att förstå flygplatsens globaliserade kapitalistiska logistik med hjälp av sociologi, ekonomi och geografi. Men statistiken ger ingen direkt koppling mellan dessa fenomen och byggd form, till syvende och sist får man ta upp penseln och måla med information.
Arkitekten vid sitt ritbord 1893


6. Arkitekturens sanna natur finns inte längre i objektet utan i mötet mellan arkitekten, projektet och publiken. Arkitektur kan förstås som en oändlig live performance. De må klaga, men de kan inte fly.


7. Det ödmjuka och underdåniga dragen i arkitektens relation till Klienten är inget att skämmas för. Vi behöver alla någon som berättar vad vi ska göra.


8. Arkitekturens praktik innehar en privilegierad ställning i kapitalismens värld. Hur bra, dålig eller medioker du än är kan du alltid falla tillbaka på dina påtagliga färdigheter och din unika expertis.


9. Businessynsättet på arkitektur som en delkomponent i en byggprocess må förefalla oattraktivt, men tvingar oss till nya sätt att ta kontroll över situationen. Annars kan det hända att du får stå för ett resultat som är fruktansvärt pinsamt. Fast förr eller senare skulle det ha hänt ändå.


10 a: Gläd dig åt att du aldrig kommer att bli kändis. Om du anpassar din person och gärning efter media tappar du all kulturell mening.


10 b: Var däremot inte blyg! Arkitektur tar stor plats, så det minsta du kan göra är att säga något med den. Det är byggplatschefens roll att vara den okände hjälten och arkitektens att vara den desperata pladdraren, fylld av smarta idéer.



Via Frans referat.

Inga kommentarer: