torsdag, mars 15, 2007

Hus-såpa

Den dagliga hussåpan för tillfället är House MD. Hus i samma bemärkelse som i husläkare eller husgud. Och allt det här var inte menat att vara arkitektigt ordvitsigt från början, det bara föll sig så...
House är en tvserie om en grupp läkare som i varje avsnitt tar sig an ett medicinskt mysterium. Dr Gregory House, spelad av Hugh Laurie, är karaktären framför de andra. Att Laurie är britt kan man inte ana om man inte redan vet. Dr House ödslar inga vänligheter, är cynisk, asocial och hävdar att alla ljuger, särskilt patienter. Sakta växer ändå sympatierna med karaktären. Eller som en av de andra läkarna en gång säger: Du gör inte saker för att vara snäll eller för att man ska. Utan för att det är rätt.

En avskald scenografi med mycket glas och suggestiva färgåtergivningar förstärker House-världen. Och i sjukhusets matsal hänger Kartell-lampan Icon, i orange. Precis som i vårt vardagsrum!


Är det månne att jag jobbar så mycket med akutmottagningar som gör mig extra engagerad i såna här serier? Nåväl, igår refererade i alla fall arbetsgruppen på Mölndals Akutmottagning till serien. "Såna persienner som de har i Doktor House". Bra, då kan jag med gott samvete se en säsong till.

Inga kommentarer: